Božićne tradicije u svijetu

Kakvi su običaji u svijetu tijekom božićnih blagdana.

Blagdani se u svim zemljama slave na vrlo sličan način, ukrašavaju se ulice i trgovi, kite se božićna drvca, slušaju se prigodne pjesme i poruke.

A kakvi su običaji u drugim zemljama svijeta?

U Velikoj Britaniji na Badnjak se na rubove kreveta vješaju čarape u koje će djed Božićnjak ostaviti darove. Božićno jutro započinje otvaranjem darova, sluša se govor kraljevske obitelji i jede se božićni puding.

Šveđani božićno drvce postavljaju dva dana prije Božića i ukrašavaju ga švedskim zastavama, jabukama, ukrasima od slame i patuljcima s crvenim kapama. Tradicionalne božićne slastice u toj zemlji su paprenjaci u raznim oblicima i tvrdi bomboni punjeni bademima knäck. Pije se švedski sirup Julmust koji se može kupiti samo u božićno vrijeme.

Irske katoličke obitelji su za vrijeme britanske okupacije stavljale tri svijeće na prozor, a ta se tradicija održala do danas. Na prozor stavljaju svijeće kako bi osvijetlile put Svetoj obitelji ili putnicima koji traže prenoćište.

S obzirom na to da je ljeto u Australiji, božićne večere se često održavaju na plaži, a oni koji ostanu doma, zabavljaju se uz bazen ili igrajući kriket.

Zamislite da ste na plaži i zagrijte se uz najbolju ponudu jela i pića na ovim Zagreb Jingle Mingles lokacijama.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na našu mailing listu i budite u toku sa najnovijim vijestima i događanjima koja ćemo za vas pripremiti. 

Kontakt
Nezavisna udruga ugostitelja
Savska cesta 41
10000 Zagreb

OIB: 99492359456

e. ured@nuuzg.hr
w. nuu.hr/mi-smo/nezavisna-udruga-ugostitelja-zagreb/

U SURADNJI SA

Sva prava pridržana 2022 © Nezavisna udruga ugostitelja

MADE WITH BY RED & Demode