Crvena i zelena su blagdanske boje!

Zašto su sinonimi za Božić upravo ove dvije boje?

Trgovine su već pune božićnih dekoracija, a boje koje bez sumnje prevladavaju jesu crvena i zelena. Jeste li se ikada zapitali zbog čega su upravo te dvije boje sinonim za Božić?

Nije to zbog crvenog odijela Djeda Mraza ili Rudolfovog crvenog nosa, niti je zelena bila inspirirana vilenjacima Djeda Mraza. Sve je počela jako davno.

Neki misle da je sve počelo s božikovinom, biljkom zelenih listova i crvenih bobica. Kako tijekom oštrih zima rijetko koja biljka preživi, na kraju su se povezivale s Božićem. Tako se za božikovinu smatralo da tjera zle duhove te se stavljala iznad vrata kako bi zaštitila ukućane.

Božikovina i imela već se tisućama godina koriste za ukrašavanje povodom Božića. Zimzelene su biljke i podsjetnik da zima neće trajati vječno. Kako je tijekom zime bilo teško naći stablo jabuke puno zrelih, crvenih jabuka, koristili su stablo jele na koje su vješali crvene jabuke. Tako je korištenje jele kao simbola dobra i zla postala uobičajena praksa i stavljati borove u svoje domove ukrašavajući ih crvenim jabukama. Na taj način su zelena i crvena postale božićne boje, ali se i razvila tradicija ukrašavanja božićnog drvca.

Odvojeno, crvena i zelena imaju cijeli niz različitih značenja, ali zajedno predstavljaju božićne boje i teško je zamisliti da će ikada izgubiti svoje blagdansko značenje ili da bi ih bilo koja druga boja mogla zamijeniti. Ne smijemo zaboraviti crveni i zeleni Advent koji je već par godina za redom dobio titulu najboljeg u Europi. Ne propustite Jingle Mingles lokacije i zabavite se s prijateljima i obitelji.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na našu mailing listu i budite u toku sa najnovijim vijestima i događanjima koja ćemo za vas pripremiti. 

Kontakt
Nezavisna udruga ugostitelja
Savska cesta 41
10000 Zagreb

OIB: 99492359456

e. ured@nuuzg.hr
w. nuu.hr/mi-smo/nezavisna-udruga-ugostitelja-zagreb/

U SURADNJI SA

Sva prava pridržana 2022 © Nezavisna udruga ugostitelja

MADE WITH BY RED & Demode