Džin seže u daleku 1689. godinu, a 40ak godina kasnije pojavilo se i njegovo sparivanje s hranom. Zanimljivo je kako je prva kombinacija bila s medenjacima, omiljenom slasticom blagdanskog razdoblja.
Iako podrijetlo džina mnogi povezuju s Nizozemskom, ovo osvježavajuće piće zapravo je britanski proizvod. U Nizozemskoj se proizvodio Genever i koristio se u ljekovite svrhe, međutim u puno čišćoj verziji proizvodio se u Londonu kao alkoholno piće za uživanje.
Većina borovica potrebnih za proizvodnju džina bere se ručno u divljini diljem Europe, a nekoć su doktori nosili maske punjene ovim plodovima kao zaštitu od kuge jer se smatralo kako se bolesti prenose lošim mirisima.
Najveća ispijena količina džina po glavi stanovnika je na Filipinima gdje se popije gotovo 40 % ukupne svjetske konzumacije!
Za još bolju aromu i specifičnost okusa, pićima i koktelima s džinom često se dodaju posebni začini i sastojci. Ružini pupoljci, plod borovice, kardanom, rozi papar i citrusi su najčešći odabir. Osim što ovom piću daju specifičan okus, čine ga i vrlo fotogeničnim.
Zimi se volimo ugrijati uz kuhani džin, a za poseban blagdanski ugođaj, dodaje mu se i zvjezdani anis i cimet!
Istražite sve okuse kuhanog džina, ali i ostalu adventsku ponudu zagrebačkih restorana, barova i slastičarnica OVDJE!