Sladak kao božićni Paprenjak

Tradicionalni božićni kolač našeg djetinjstva.

U vrijeme Božića i Nove godine spremaju se tradicionalni i mnogima omiljeni kolačići – ukusni paprenjaci. Nekoć su se paprenjaci spremali tijekom cijele godine, a danas su postali pojam za neizostavnu blagdansku slasticu. Bliski su Gingerbreadu i medenjacima, no ipak su jedinstveni i posebni.

Imaju uistinu fini aromatični okus, a uz med, u njima se osjećaju i muškatni oraščići i cimet koji jednostavno obožavamo. Papar kao sastojak po kojem je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovom okusu.

Tradicija izrade paprenjaka poznata je još u vrijeme renesanse. Njihova izrada pretvorila se u božićni običaj u kojem je sudjelovala cijela obitelj, pri čemu su posebno uživala djeca čiji je zadatak najčešće bio utiskivanje simbola i oblika u tijesto pomoću posebnih drvenih kalupa. Vjerovalo se da će ona djeca koja će tijekom prosinca pojesti što više paprenjaka biti dobra cijelu sljedeću godinu. Paprenjaci su izvrstan božićni kolač.

Osim toga, paprenjaci su i hrvatski suvenir pa ako imate obitelj ili prijatelje u domovini ili inozemstvu, poklonite im paprenjake koje ste sami izradili.

Izvedite svoje prijatelje na Zagreb Jingle MIngles i pratite miris paprenjaka.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na našu mailing listu i budite u toku sa najnovijim vijestima i događanjima koja ćemo za vas pripremiti. 

Kontakt
Nezavisna udruga ugostitelja
Savska cesta 41
10000 Zagreb

OIB: 99492359456

e. ured@nuuzg.hr
w. nuu.hr/mi-smo/nezavisna-udruga-ugostitelja-zagreb/

U SURADNJI SA

Sva prava pridržana 2022 © Nezavisna udruga ugostitelja

MADE WITH BY RED & Demode