Tko je djed Božićnjak?

HO-HO-HO!

Bijela brada, crveno odijelo i vreća puna poklona – svima se u glavi pojavi ista slika, lik djeda Božićnjaka. Tko je poznati djedica i gdje živi?

Legenda o starom djedu Božićnjaku, jedna je od rijetkih koje preživljavaju stoljećima, i to u svim krajevima svijeta. Na njoj su rasle mnoge generacije, a popularnost bjelobradog djedice s dalekog sjevere koji za blagdane daruje igračke djeci iz cijelog svijeta ni danas ne jenjava.

Na sjeveru Finske, smješteno je selo Djeda Božićnjaka, koje Finci nazivaju Vratima Laponije, a udaljeno je svega 2 000 kilometara od Sjevernog pola. Mistična atmosfera, hladne zimske noći i radišni patuljci, slika je koja nam je prikazana u novije vrijeme. Međutim, lik djeda Božićnjaka kakvog danas znamo, nije uvijek bio takav.

Nizozemski su doseljenici donijeli legendarnu priču o ovom dobročinitelju, od čijeg je iskrivljenog imena nastao poznati engleski oblik Santa Claus. Washington Irwin je u svojoj knjizi A History of New York prikazao djeda Božićnjaka s velikom bradom te je prvi put spomenuto i njegovo spuštanje niz dimnjak. Nešto kasnije, Thomas Nats ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu, a tada se prvi put spominju i poznate saonice koje vuku sobovi. Ipak, današnji izgled dugujemo kampanji iz 1931. popularnog gaziranog pića, gdje se pojavljuje radosni i debeljuškasti djed Božićnjak u crvenoj odjeći.

Osvijetljene saonice, zvončići, veseli sobovi i radosni osmijesi čine blagdanski ugođaj. U ovo blagdansko vrijeme se Sjeverni pol, Finska i Vrata Laponije ne čine tako daleko – upravo zbog djeda Božićnjaka koji ispunjava razne želje i čini čuda.

Kako bi okusili neko novo čudo, najbolje je da se zaputite na Zagreb Jingle Mingles lokacije.

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na našu mailing listu i budite u toku sa najnovijim vijestima i događanjima koja ćemo za vas pripremiti. 

Kontakt
Nezavisna udruga ugostitelja
Savska cesta 41
10000 Zagreb

OIB: 99492359456

e. ured@nuuzg.hr
w. nuu.hr/mi-smo/nezavisna-udruga-ugostitelja-zagreb/

U SURADNJI SA

Sva prava pridržana 2022 © Nezavisna udruga ugostitelja

MADE WITH BY RED & Demode