U prosincu se zrakom neodoljivo širi miris blagdana. Teško je odoljeti kuhanom vinu, punču ili aromatičnim blagdanskim keksima. Za prepoznatljive okuse i mirise božićnih i novogodišnjih delicija uvelike su zaslužni cimet, korijander, muškatni oraščić, zvjezdasti anis, đumbir i klinčić.
Svi imamo svoje omiljene blagdanske recepte kojima upravo oni daju posebnost. Štoviše, osim što bude sva naša osjetila, pokazuju i pozitivan utjecaj na zdravlje. Kad bismo znali sve njihove blagodati za zdravlje, cimet, korijander, muškatni oraščić, đumbir i klinčić koristili bismo cijele godine.
Klinčić je začin podrijetlom iz Indonezije, koji se godinama koristi u medicini kao osvježivač daha. Danas je nepoznatiji po svojoj protuupalnoj blagodati.
Cimet ima osebujan miris koji privlači okuse. Daleko je poznat kao saveznik u borbi protiv šećerne bolesti i visokog krvnog tlaka.
Đumbir ima intenzivan okus, ali njegovom konzumacijom smanjujemo mučnine, probavne tegobe, a ponajviše grije tijelo kada nam je hladno ili smo prehlađeni.
Muškatni oraščić potiče na apetit, rad mozga i cirkulaciju. U Aziji se smatra afrodizijakom.
Povedite svog partnera ili partnericu na minglanje i pratite mirise zimskih začina koji će vas odvesti upravo na OVE lokacije.